Friday, 22 January 2016

Worth Living (MSSD Basketball)

Baru cek Cbox,Ade komen dari Batch96 Xenith rindukan Basis.Tah mana dia jumpa blog aku pun tak tau la.Kira ni komen luahan perasaan alumni la ni.Tapi aku pun tak lama jer lagi kat sini.Kira kira 10 bulan.Dengar citer last year birthday aku nanti ada freefight kat tengah dataran.Ala-ala colleseum.Disebabkan ketakutan yang amat sangat,aku dah mula listing kelas muay thai yang berdekatan.

Last Year
Pada satu hari,masa tu Maghrib,Macam biasa golongan-golongan aspura yang jahiliah dia duk tunggu iqamat dulu baru turun surau.So sambil nak tunggu iqamat tu.Aku sembang dengan sorang ex classmate ni.Layan gak la dia sembang awek semua.Tapi sampai satu part ni aku agak speechless....

"Sekarang ni kita ada tak sampai setahun lagi.Kita nak tengok muka member kita ni tak sampai setahun.Aku berani jamin arrr enn...lepas jer abis sekolah ni.Kita dah tak leh rapat macam sekarang ni.Konfem susah nak jumpa.Aku yakin arrr....maybe lepas ni...ko takkan nampak lagi muka dorang ni...sampai bila bila.So,hargailah masa yang ada...." -Shadat Aidid-

Kadang kadang tak puas ati jugak asik kena bahan ngan member sendiri.Aku pendam jer...sabar jer..alah setahun jer lagi pun.Lepas habis sekolah nanti,saper la nak kutuk kau.Saper nak jadi haters kau lagi.Kau masa tu tak rasa lagi nama kau dikutuk dihina kat aspuri.Betul tak?Tak lama pun,...

Worth Living
Perhimpunan batch malam Selasa,semua mintak maaf sama sendiri.Satu batch.Ade la gak budak budak yang aku tak suka...kitorang mintak maaf sesama sendiri.Doa masing masing berjaya SPM.Tak tahan dengan keadaan emosi yang agak sebak dalam dewan tu.Aku keluar dari dewan tu,termenung,tengok langit malam,cari bulan.Tengok keliling ada orang keluar,macam aku jugak.Termenung kat luar tengok rumput.Tak der nya dia tengok rumput tu sebab nak tengok macammana tumbuhan berespirasi waktu malam.Takdernya dia duduk tepi longkang nak kira halaju air longkang....

Apa yang boleh saya cakapkan.Everyone have their own story,With diffrent background and problem.Semuanya berbeza.Ada budak yang kisahnya dulu budak jahat,lepastu insaf...belajar betul betul..asal keluarga susah and macam macam.But in this place.Asrama.Mungkin aku gambarkan like penjara.Tapi ni sebenarnya dunia satu lagi.Yang membezakan identiti seseorang kat dunia luar and dalam asrama.Everyone in equalities.Dilayan sama.Baik kaya or miskin.Hal aku kat luar,takkan bawak masuk asrama.Just focus with our aim.Pursuit for Straight A+.

Sebab tu aku cakap,orang orang yang aku nampak depan aku sekarangni.Aku major tak tau identiti dorang kat luar.Cara hidup dorang semua,masa silam dorang.Tak tau........tapi apa yang aku tau,dorang ada satu impian,nak balas jasa mak bapak dorang,buat parent dorang gembira.

Ya Allah,kurniakan kejayaan kepada batch Xanthrons1216 dalam SPM2016....

 MSSD Basketball
Sehari terakhir sebelum pertandingan,ada satu konflik berlaku,depa semua duk kalut gaduh pasal chemistry semua.Pastu ade member aku nama Adimunnadzir datang bisik kat aku.

"Kau tengok apa jadi sekarangni,mesti jer bila last last minit esok pertandingan mesti ada gaduh gaduh ni.Sebab syaitan tak suka.Kita main basket ni sebab nak rapatkan hubungan.Benda baik syaitan tak suka.So,syaitan mulalah api-apikan kita nak kasi gaduh.Nampak tak????" -Adimunnadzir

Terfikir jugak,betul jugak.So malam tu settle kan apa yang tak puas hati,sesi kritikan.Like usual,aku memang mangsa kutukan.Semua memang tak puas hati dengan aku.

Esoknya,agak nerves jugak pagi tu.Hari firstday tu aku rasa aku bukan main basket,tapi aku buat pementasan lawak kat dalam court tu.Tak sampai 30 saat aku masuk,dah bergolek 3 pusingan terjatuh kat court.Bila fikir aku tergelak gelak.Pastu aku lak dapat bola saat saat akhir,aku kira finisher la....aku bawak bola dengan penuh keyakinan,semua dah mula jerit nama aku...."Khaidir!!!!"

Tetiba wisel berbunyi....aku hentikan larianku,pengadil datang kepada ku dan memusingkan tangan dia dihadapan aku,Simbol pengadil tersebut adalah...."WALKING"

Harini 22 Januari,Game last,kalah dengan Jenjarom.Tapi Alhamdulillah....Second team berjaya score 2 masuk saat saat akhir.Sedih jugak sebab aku tak dapat score sebab position aku tak mengizinkan.Apapun terima kasih,...skill basketball aku pun dah improve..nanti dapat sijil daerah,,.aku ada kelayakan ke nak jadi coach basket nanti????
"Without the dark sky,You cant see the beautiful moon and stars."

5 comments:

Popular Posts

Recent

Jom Borak!!!