Wednesday, 26 April 2017

Koe No Katachi (A Silent Voice) Movie Review

 I still remember how long I wait for this movie dari bulan 8 seingat aku time nak Trial SPM,Trailer citerni released kat youtube and aku dah start tertunggu citer ni bila nak keluar kat online.Setiap kali aku bukak KissAnime....citer ni tak released lagi.Aku macam tanya tanya....bila la bila la bila weiiii

So sekarang,aku dah bazirkan RM10 tuk tengok cerita ni and series berpuas hati dengan harga yang aku bayar...huhuhu nak aku spoil kan ker?TGV sangat berani and bijak kali ni sebab dia berani cuba asarkan movie anime.Maybe bila dia tengok GSC banyak tayang anime punya movie and dapat sambutan so dia berani try jual citer ni.So siapa yang anime fans belum tengok tu elok la jangan baca....keluar dari site ni supaya korang tak frust ahahahha.

Citer dia kalau korang tengok awal awal dia memang best but bila nak habis macam....aduh...aku series tak puas hati dengan ending citer dia do.Series la.Citer dia bermula dengan Hero dia nama Shouma ni nak bunuh diri terjun kat jambatan.Sebab dia dah rasa lost hope nak teruskan hidup.Sebab dia rasa dia orang yang sangat berdosa dan tak layak nak hidup.Orang semua bencikan dia sebabkan dia dulu buli heroin yang pekak ni.So dia mula keseorangan and di judge oleh masyarakat sekeliling.Jadi dia mula pangkah hari hari and kumpul duit dengan jual semua barang dia and bayarkat mak dia sebagai ganti rugi dia hilangkan hearing device pompuan   tu yang mahal terpaksa mak dia bayar.And dia nak jumpa heroin tu kali terakhir sebelum dia bunuh diri.Tapi dia tak berjaya bunuh diri.

Flashbackla masa dia kecik ni.Pompuan pekak ni masuk dalam kelas.Hero ni Shouma selalu buli dia.Sampai telinga dia berdarah.Aku simpati gila tengok ahahaha sakai dooo...8 hearing device dia hilang time kat sekolah tu.And heroin ni jenis tak pernah marah.Walaupun orang semua buli dia.Dia tak marah tapi sebaliknya dia mintak maaf.Ni lagi buat aku macam aduhhhhh....tak tahan doooo...
Kau bayangkan kau nampak awek pekak depan kau kena sepak...kena zalim...lepas tu awek pekak tu tak de salah apa...tapi dia melutut mintak maaf jer...dia macam adessss.....

One day,mak si heroin namanya Nagamiya Shouko ni marah sebab 8 hearing device dia hilang.And cikgu dia tanya siapa yang bertanggungjawab atas benda ni?Satu kelas tuduh si Hero ni...Si Shouma....memang la betul dia buat.Pastu dia ngaku...then dia petik nama kawan kawan dia yang selalu buli gak.Tapi kawan dia semua tak ngaku and berlakon kena tuduh.Semuanya letakkan kesalahan kat Shouma sorang.Then apa jadi hero tu kena pulau oleh satu sekolah sebab menganiaya orang.Pembuli.Kawan kawan baik dia semua tak nak kawan ngan dia dah.Nagamiya Shouko pun dah pindah sekolah lepas kejadian tu.Dan dia dihantui dosa karma dia sampai bila bila.And dia nak cari balik Shouko nak mintak maaf sebelum dia bunuh diri.

Dia pun jumpa balik  dengan si Shouko and nak pulangkan balik buku Shouko yang dia campak kat kolam.Dia simpan lagi...dia nak bagi and dia pun dah belajar bahasa isyarat bagi mengenang Shouko yang dia bui dulu.So masa dia jumpa balik....Shouma ni buat la bahasa isyarat macam ni "You" "I" "Friends" pastu si Shouko ni terharu and happy gila

And Shouma pun dah mula dapat ramai kawan....but lama lama Shouma hilang balik semua kawan dia disebabkan Shouko...jadi konflik kat situ


Dah la malas la nak citer...korang tengok sendiri la...malas la nak citer bebanyak,Tapi series best....


2 comments:

Popular Posts

Recent

Jom Borak!!!