Monday, 22 May 2017

Apa Itu Ransomeware WannaCry???Bagaimana Menanganinya?

Dunia digemparkan dengan suatu perisian komputer yang digunakan untuk hack barang barang atau maklumat maklumat peribadi anda yang tersimpan dalam interet dan menyasarkan golongan golongan konglomerat untuk meminta sejumlah tebusan bagi mendapatkan semula fail mereka yang terjejas akibat perisian Ransomeware WannaCry ini.
Sebagai marhain yang bertanggungjawab,saya rasa perlu untuk saya menulis tentang ini supaya kita yang hari hari duk main labtop tulis blog ni berjaga jaga dan tak terkena Ransomeware Wannacry ni...mana lah tau duk tengah masak masak tulis resipi kena pulak....menjerit menangis tak berlagu doooo

So What is Ransomeware?Ransomeware adalah sejenis malware yang boleh menghentikan anda daripada boleh menggunakan PC dan segala data peribadi anda didalamnya.Anda mungkin dikehendaki  melakukan pembayaran melalui Bitcoin ,jika pembayaran tidak dilakukan.Anda mungkin tidak dapat menggunakan PC anda buat selamanya.
Kewujudan musuh yang mencipta Ransomeware ini sangat cool dan mencetuskan fenomena yang sangat menggemparkan di dunia.Ala ala movie Hollywood yg selalu kita tengok tu sekarang dah jadi realiti.Pakar pakar Cyber Heroes seluruh dunia dihimpunkan bagi menyiasat benda ni.Bayangkan la ratusan ribu komputer diseluruh dunia telah terjejas.Sampai Kaspersky pun nak show off dia punya kehebatan nak tangani masalah Ransomeware WannaCry ni...

Ransomeware WannaCry menyerang seluruh dunia melaui serangan siber oleh WannaCry ransomeware cryptoworm yang menyasarkan computer yang running the Microsoft Windows operating system dengan mengunci data dan meminta pembayaran tebusan melalui BitCoin.

Serangan yang bermula pada 12 Mei 2017 itu dalam masa sehari jer telah mengakibatkan sebanyak 230000 komputer dari seluruh 150 negara terjejas.

Pihak musuh menyasarkan kelemahan sistem Window sedia ada.Dan banyak yang melaporkan yang terkena serangan tu adalah mereka yang menggunakan window window lama seperti Window XP,7,8 yang lama punya yang tak diupdate dengan security maintainance yang baru.So dia tak immune la dengan virus terbaru ni.

Tidak lama kemudian selepas beberapa serangan yang telah dilakukan,a web security researcher who running a blog named "Malware Tech" menjumpai satu cara yang berkesan atau "kill switch" dengan mendaftarkan nama domain yang dijumpai pada kod dalam program Ransomeware itu sendiri.Hasilnya,ia berjaya memperlahankan jangkitan  tetapi the new version detected  the lack kill switch.


Pada 19 May,serangan telah berjaya dikurangkan dan diredakan,walaubagaimanapun,laporan masih diperolehi daripada isolated region already infected by the ransomeware attack.Unconfirmed sources have also alleged that a newer and a more powerful version of the virus would be released and infect the major computer systems all over the world.

Bagaimana Untuk Melindungi Diri Daripada Menjadi Mangsa Ransomeware Seterusnya?

1.Install Antrivirus yang terkini yang mempunyai sistem imunisasi terhadap virus ransomeware
2.Install Window 10 yang baharu yang mempunyai security yang tinggi
3.Jangan buka email yang diterima dari pihak yang mencurigakan
4.Gunakan Firewall
5.Kalau dah terkana jangan bayar

1 comment:

  1. alaaa elsa dah lah jenis tak kisah kalau terkena macamnie. tapi sebab elsa dah selalu berblog nie, nak taknak kena ikut jugak langkah2 tu. waduh waduh

    ReplyDelete

Popular Posts

Recent

Jom Borak!!!